Continental: Technologická minulost, přítomnost i budoucnost pod kopyty

Před více než 150 lety byla zaregistrována jedna z nejvýznamnějších značek současného automobilového průmyslu – Continental. Po celou dobu své existence společnost naplňuje poslání, kterým je všestranný rozvoj individuální mobility. V současnosti díky investicím do výzkumu a vývoje pokračuje Continental na své jedinečné cestě směrem k udržitelné výrobě pneumatik.

Rychle rostoucí cestu k využívání jednoho ze stěžejních materiálů průmyslové revoluce – gumy využilo devět průmyslníků a bankéřů z Hannoveru, kteří v roce 1871 založili společnost na zpracování měkké pryže Continental-Caoutchouc und Gutta-Percha Compagnie. Prvními výrobky byly pneumatiky pro jízdní kola a koňská spřežení. O jedenáct let později společnost registruje ochrannou známku s vyobrazením skákajícího koně, který Continental reprezentuje dodnes. V roce 1898 rozběhl Continental výrobu automobilových pneumatik. V 50. a 60. letech 20. století přichází společnost se zásadními inovacemi, které využíváme na svých autech dodnes – bezdušové a radiální pneumatiky.
Historie společnosti Continental je již více než čtvrt století spjata i s Českou a Slovenskou republikou. V roce 1993 se součástí německého koncernu stal i tradiční český výrobce pneumatik Barum z Otrokovic a od roku 2010 i slovenský výrobce pneumatik Matador – to přineslo velký rozmach lokálního průmyslu s pneumatikami.

Revoluční technologie

Continental přináší technologické inovace už přes 150 let. Spousta řidičů oceňuje například technologii ContiSeal. Jde o lepkavou viskózní vrstvu utěsňovacího prostředku, která je nanesená uvnitř pneumatiky. V případě defektu utěsní okolí průrazu a k úniku vzduchu ani nedojde. Funguje pro průrazy až do průměru 5 mm – a to prakticky znamená, že se vyhnete výměně poškozené pneumatiky na cestách.
S rozvojem elektromobility dostává pojem tichý vůz úplně nový rozměr. Aby tichou jízdu nerušilo ani odvalování pneumatik, je tady další speciální technologie ContiSilent. U této technologie je uvnitř pneumatiky tzv. tlumič tvořený polyuretanovou pěnou, která je přilepena na vnitřní straně pod běhounovou částí. ContiSilent přispívá ke snížení hluku v interiéru vozidla až o 9 dB(A).
Těmito léty prověřenými technologiemi přispěl Continental k vývoji mobility.
Ale nejen ve světě pneumatik je společnost Continental známá svými technologickými inovacemi. Aktuálně investuje do nejmodernějšího dynamického simulátoru jízdy. Simulátor typu Driver-in-the-loop (DIL) Continental instaloval v průběhu roku 2022 na testovacím okruhu Contidrom ve Wietze nedaleko Hannoveru. Díky simulátoru bude společnost vyrábět své pneumatiky efektivněji, s ohledem na udržitelnost a v přesném souladu s požadavky zákazníků.

Budoucnost spočívá v udržitelnosti

Více než 70 % kaučuku z celosvětové produkce se využívá na výrobu pneumatik pro všechny typy vozidel a poptávka po něm v automobilovém odvětví stále roste. Společnost Continental proto přichází s novými ekologickými alternativami. Již dnes jsou na trhu k dostání pneumatiky pro jízdní kola, která místo přírodního kaučuku obsahují podobný materiál získávaný z pampelišek.

Recyklované plastové lahve v plášti pneumatiky

V roce 2022 uvedl Continental na trh speciální sérii osobních pneumatik, které v sobě obsahují vysoce kvalitní polyesterovou přízi z recyklovaných PET lahví.
Technologie ContiRe.Tex je založena na tzv. upcyklaci (zhodnocení) opětovně zpracovaného polyesteru získaného z PET lahví. Výhodu nově vzniklého materiálu, který nahrazuje tradičně používaná vlákna, je jeho trvalá udržitelnost. Jeho použití zároveň nijak neovlivní ani výkonnost, ani bezpečnost pneumatik. Společnost Continental se i touto technologií více přibližuje ke svému cíli roku 2050 – používat při výrobě pneumatik výhradně udržitelné materiály, čímž mimo jiné podporuje své úsilí o dosažení cirkulární ekonomiky.
V současné době se pneumatiky Continental obsahující upcyklovaný materiál vyrábějí v závodě v portugalském Lousadu. S využitím polyesteru získaného z PET lahví zde vznikají vybrané rozměry letních plášťů EcoContact 6, PremiumContact 6 a celoročních AllSeasonContact.

Elektromobilita symbolizuje budoucnost

Společnost Continental neustále pracuje na přechodu k bezemisní mobilitě. Tisíce konstruktérů v sektorech Automotive, Tires a ContiTech v současné době vyvíjí produkty, služby a technologie přímo připravené pro trh. Tyto technologie nabízejí uživatelům tu nejvyšší úroveň služeb a pohodlí – jsou součástí elektromobilů umožňujících delší dojezd, vyšší bezpečnost a účinnost, stejně jako lepší konektivitu, automatizaci i interakci. Vynikajícím příkladem je modelová řada Volkswagen ID., která obsahuje více než tucet součástí a systémů od společnosti Continental – od softwaru a architektury centrální řídicí jednotky přes komplexní systém tepelné regulace až po optimalizované pneumatiky. Continental si zakládá na tom, že jejich prémiové pláště jsou vhodné i pro použití na elektromobilech nebo hybridních vozech.

www.continental.cz