Čokoládovna Troubelice – Výroba pravé čokolády od bobů až po tabulku

Čokoládový příběh malé rodinné čokoládovny z Troubelic na Moravě se začal psát v roce 2010, kdy její zakladatelé poprvé dovezli z Ekvádoru kakaové boby a další kakaové produkty. V každé tabulce jejich čokolády můžete ochutnat něco ze vzdáleného Ekvádoru, rozmanité a exotické země Jižní Ameriky, ve spojení s poctivou prací malé české firmy, která si zakládá na kvalitě a osobním přístupu. Jak celý příběh začal a čím je troubelická čokoláda výjimečná, nám prozradil majitel čokoládovny František Bačík

Co je potřeba pro výrobu kvalitní čokolády?

Pro výrobu vysokojakostní čokolády jsou nejdůležitější surovinou kakaové boby. My jsme si vybrali ty ekvádorské, které patří k nejkvalitnějším a nejznámějším na světě pro své výjimečné aroma a chuť. Ekvádor je také naším druhým domovem. V této zemi jsme prožili část svého dětství díky tátovi, který tam žije téměř 40 let. Vybírá pro nás ty nejlepší kakaové boby přímo na plantážích a my tak máme dohled nad kvalitou nakupovaných surovin, které si do České republiky dovážíme a následně z nich ručně vyrábíme čokoládu.
K výrobě používáme pouze kakaové boby, kakaové máslo a panelu – ztuhlou šťávu z cukrové třtiny. Nápad sladit čokoládu panelou vznikl právě v naší čokoládovně. Do bílých a mléčných čokolád navíc přidáváme sušené mléko.

Jak se začal psát Váš čokoládový příběh a jaké byly začátky?

První kontejner plný kakaových produktů jsme z Ekvádoru dovezli v roce 2010. Nejdříve jsme kakaové produkty pouze přeprodávali. Naším cílem ale bylo vyrobit čokoládu z kakaových bobů, bez použití jiných rostlinných olejů než je kakaové máslo, bez přídavných látek, bílého cukru a lecitinu. Začátky byly náročné. Jsem vystudovaný strojař a s potravinářskou výrobou neměl nikdo z naší rodiny zkušenosti. Navrhl jsem stroj na výrobu čokolády (melanžér), abychom mohli testovat. Receptury na čokolády vznikaly metodou pokus omyl a dlouhodobým zkoumáním poměrů jednotlivých ingrediencí, než jsme se dopracovali k jejich konečné podobě. V roce 2013 vznikla první tabulka čokolády určená k prodeji.

Můžete nám prozradit, jaký je postup výroby Vaší čokolády?

Proces výroby u nás začíná již pečlivým přebíráním a kontrolováním kakaových bobů. Následně se kakaové boby zbaví slupek a jejich mletím vzniká kakaová hmota. Ta se vlévá do melanžéru a spolu s dalšími surovinami – panelou a případně sušeným mlékem se v něm hněte po dobu několika desítek hodin. Čokoláda se pak vloží do temperovacího stroje, vlévá se do forem a následně se chladí v lednici. Jakmile čokoláda ztuhne, vyklopí se z forem a nechá se minimálně 1 den odpočívat. Čokolády mohou být také posypané různými ingrediencemi – kávou, sušeným ovocem, levandulí, mandlemi… Vše je ruční práce. Stejně tak i balení čokolád do obalů, výroba a skládání dřevěných krabiček.

Jaké druhy čokolády vyrábíte?

V současné době vyrábíme téměř 30 druhů tabulkových čokolád. Základ tvoří tzv. „čisté“ čokolády – bílá 40%, mléčná 40% a 51%, hořká 75%, 83% a 100%. Vymýšlíme různé kombinace, ale chceme, aby vynikla především chuť samotné čokolády. V nabídce máme například čokoládu s marakujou, spirulinou, levandulí, kávou, drcenými kakaovými boby, chia semínky, s mandlemi, višněmi, sušeným
ovocem…
Kromě tabulkových čokolád vyrábíme také čokolády s reliéfem. To znamená, že je na čokoládě ručně nanesen reliéf z jiného druhu (barvy) čokolády. Tyto čokolády se hodí jako dárek k různým příležitostem. Je možné si na zakázku nechat vyrobit čokoládu s vlastním reliéfem i obalem. Vyrábíme čokolády reklamní, svatební, narozeninové…

Specializujete se pouze na koncového zákazníka? Kde je možné Vaše čokolády koupit?

Na našem e-shopu mohou objednávat jak koncoví zákazníci, tak i maloobchodní odběratelé, kteří naše výrobky prodávají ve svých prodejnách či gastro výrobci. Velmi často nás oslovují také firmy, které mají zájem o zakázkovou výrobu čokolád.
Naše čokolády a další zajímavé produkty, které dovážíme z Ekvádoru, je možné zakoupit přes náš e-shop www.cokoladovnatroubelice.cz. V červnu jsme v Troubelicích otevřeli novou kamennou prodejnu, kde si mohou zákazníci nejen nakoupit, ale také posedět u šálku ekvádorské kávy, teplé čokolády nebo kakaa. V nabídce máme i dezerty vyrobené z vlastních surovin a další drobné občerstvení. Naše výrobky je možné zakoupit i ve zdravých výživách a specializovaných prodejnách po celé České republice.

Čokoládovna Troubelice
Troubelice 10
783 83 Troubelice
Telefon: +420 720 061 949
Zakázková výroba: marketing@cokoladovnatroubelice.cz
www.cokoladovnatroubelice.cz