CoffeeTearia a Czech tea centre netradiční koncepty pod značkou OXALIS

Společnost OXALIS je na trhu synonymem kvalitního sypaného čaje, výběrové kávy a originálního čajového a kávového příslušenství. Svou historii začala psát v roce 1993, kdy Petr Zelík udělal odvážný krok a v době, kdy si většina Čechů pod pojmem čaj představila pouze čajový sáček, založil tuto jasně profilovanou společnost, která neměla na českém trhu obdoby. Dnes je Oxalis leadrem českého trhu se sypaným čajem a jedním z největších prodejců výběrové kávy. Prezentuje jej 32 vlastních a 33 franchisových prodejen v České a Slovenské republice. Jejich vlajkovou lodí se však nově stal unikátní prostor v centru Prahy ve Vodičkově ulici, kde vedle klasické prodejny vznikly i dva další provozy – CoffeeTearia a Czech tea centre.

„Před dvěma lety jsme si ve Vodičkově ulici 30, v nádherném secesním domě, pronajali prostor,“ začíná svoje vyprávění majitel Oxalisu, Petr Zelík. „Tento historický skvost nazývaný „Dům U Nováků“ byl postaven na počátku minulého století. Velmi si ceníme skutečnosti, že jsme přítomni v místě, kde na každém kroku na člověka dýchá minulost. Naším cílem bylo otevření nejen další prodejny v pořadí, ale i spuštění čajového vzdělávacího centra a také prostoru, kde bychom návštěvníkům ukázali, jak naše čaje a kávy připravujeme my sami.“

Coffeetearia s domáckou atmosférou, Czech tea centre s edukací pro veřejnost

„Naší nově budované vlajkové lodi jsme předurčili styl útulna pojmenovaný „hygge“,“ vysvětluje prvotní myšlenku Petr Zelík. „Tento styl definovali v Dánsku a dal by se velmi volně přeložit jako „útulnost“ nebo „atmosféra domova“. Samotný výraz “hygge” se datuje do 19. století a je odvozen z germánského slova hyggja, což znamená myslet nebo cítit se spokojeně. „A právě tento pocit jsme zde chtěli pro milovníky čaje i kávy vytvořit,“ pokračuje v představení konceptu majitel Oxalisu. 

„Prostor ve Vodičkově ulici pro nás představuje tři na sobě nezávislé koncepty. V přízemí je prodejna, která jako jediná naše maloobchodní provozovna nabízí celý náš sortiment. Kromě rozmanité nabídky čajů a kávy má zde zákazník k výběru také bohatý sortiment čajových a kávových doplňků, které mohou být i vhodným dárkem. Suterén a první poschodí jsme se rozhodli využít pro dva nové projekty – čajokavárnu a centrum edukace pro veřejnost. 

Noblesní prvorepublikový prostor prodejny má zajímavé ochozy, do kterých jsme situovali moderní provoz s názvem CoffeeTearia. Otevřeli jsme ho v srpnu a je decentním místem jak pro schůzku právníka s klientem, tak třeba pro setkávání studentů. Je koncipován pro maximálně patnáct lidí. Ambicí bylo vytvořit klidnou oázu uprostřed velkoměsta. Zákazníci si zde mohou vychutnat originální čaje i čajové směsi, ale také kávu z naší vlastní pražírny. K životnímu stylu hygge však bezpochyby patří i zákusky a zdravé mlsání, které zde návštěvníci rovněž najdou.“

„Suterén secesní budovy jsme proměnili na Czech tea centre,“ vysvětluje Petr Zelík. „Míst pro edukaci přípravy kávy je v Praze několik, my jsme však měli jiný záměr. Chtěli jsme vytvořit centrum čajové kultury a gastronomie, kde budou probíhat řízené degustace různých skupin čajů, například čerstvé čaje z Indie či Japonska nebo zelené čaje z Číny či ochutnávky čajů z nových teritorií, jako je třeba Kolumbie nebo Nový Zéland. Kromě toho zde chceme představovat párování čaje s moderní gastronomií. V neposlední řadě by centrum mělo být využíváno pro nejrůznější semináře a workshopy, a to zážitkovou formou pro laiky i profesionály. Ambicí do budoucna je setkávání s pěstiteli z čajových zahrad, kteří by zde mohli představit své projekty. Centrum je vybaveno přístroji a pomůckami na degustace všeho typu a má kapacitu sedmnáct lidí. O cílených čajových odpoledních a večerech budeme veřejnost informovat na sociálních sítích nebo přímo v prostorách Vodičkovy ulice 30,“ uvádí závěrem majitel Oxalisu. 

www.oxalis.cz