Centrum FotoŠkoda: Vše kolem fotografie a videa pod jednou střechou

Firma Centrum FotoŠkoda už 30 let poskytuje služby fotografům i videotvůrcům. Za dobu své existence zažila řadu přelomových událostí. Můžete si zde zakoupit fototechniku, nechat si profesionálně zpracovat fotografie nebo se inspirovat zajímavými osobnostmi na besedách, workshopech i fotografickém festivalu. Navazuje tak na hrdou fotografickou tradici paláce Langhans, která se zde započala už na konci 19. století.

30 let firmy Centra FotoŠkoda

Příběh Centra FotoŠkoda se začal psát záhy po sametové revoluci, v roce 1990, kdy Milan Škoda v Jindřišské ulici otevírá prodejnu FOTOTECHNIKA A VIDEO – MILAN ŠKODA, v níž nabízí použitou techniku pro fotografování i natáčení videí. Fotografická cesta Milana Škody však začala již mnohem dříve, v jeho deseti letech, kdy od otce dostal první fotoaparát. V roce 1970 tuto svou vášeň proměňuje v práci, když nastupuje coby učeň do prodejny Foto-Kino v tehdejším státním podniku Drobné zboží Praha. Zde se zrodila vize, kterou se jal naplňovat právě ve své nově otevřené prodejně.

Jeho snem bylo nabídnout zákazníkům komplexní a profesionální služby, které by splnily jakékoli fotografické požadavky. K použité fototechnice se postupně přidala technika nová a servis, přibyly také profesionální fotoslužby i vzdělávání.

Stěhování, digitalizace a inovace

Pojďme se ale ještě na chvíli vrátit v čase. Jindřišskou ulici brzy vystřídalo působiště v paláci Lucerna, než firma v roce 2002 zakotvila v paláci Langhans, kde sídlí dodnes. Zpočátku, než zde vznikla zastoupení různých značek, jezdíval Milan Škoda s přívěsným vozíkem do Norimberku, aby zdejším zákazníkům nabídl nejnovější modely fotoaparátů, a jeho bohaté zkušenosti následně vyústily ve jmenování soudním znalcem v oboru foto-video.

Firma byla svědkem boomu digitální techniky, založila komplexní web s úspěšným e-shopem, fotografické služby obohatily inovativní aplikace na objednávání fotografií a fotodárků, do showroomu na prodejně byly nainstalovány panely Touch & Try, díky nimž si můžete před koupí vyzkoušet širokou nabídku fototechniky od renomovaných značek, jako jsou Canon, Sony, Nikon, Leica, Fujifilm, Panasonic, Olympus a další.
Zákazníci se mohou vzdělávat na fotokurzech, vyměňovat si své zkušenosti či si na besedách, workshopech i fotografickém festivalu FotoŠkoda FEST, kterým palác Lanhgans dvakrát do roka vždy na týden ožívá, poslechnout známé osobnosti a mistry v oboru, kterými jsou například Antonín Kratochvíl, Robert Vano, Jan Šibík, Tomáš Třeštík, Martin Stranka, Petr Jan Juračka a další. Leica Boutique
V roce 2010 se z firmy stává rodinný podnik, když do firmy nastupuje syn Martin Škoda a o tři roky později mladší syn Štěpán Škoda. V roce 2012 zde vzniká jedinečný Leica Boutique, jediný svého druhu v České republice, který nabízí unikátní služby všem příznivcům této značky a nezřídka zde můžete vidět a zakoupit si také limitované modely Leica.

Palác Langhans

Nádhernou historickou budovu, v níž Centrum FotoŠkoda nyní najdete, navrhl v roce 1870 architekt František Tesař. Již v roce 1880 zde zakládá ateliér Jan Langhans, jehož jméno budova dodnes nese. Ateliér si brzy získal výtečnou pověst a navštívilo ho mnoho význačných osobností českého i zahraničního života z řad herců, hudebníků, politiků, spisovatelů, soudců, podnikatelů, výtvarníků či vědců, jejichž snímky Langhans uspořádával do tzv. Galerie osobností. Ta se rozrůstala až do roku 1948, kdy byl ateliér znárodněn.

Cennou sbírku nechal komunistický režim v letech 1951–1952 zlikvidovat. Po restituci se rodina Meisner-Wismerů pustila do rekonstrukce chátrající budovy, které se ujal architekt Ladislav Lábus. Během této rekonstrukce, v letech 1998 a 2000, však stavební dělníci objevili dvě skříně s více než 9 000 skleněnými negativy z Galerie osobností. Na jejich ochranu současná majitelka Zuzana Meisnerová-Wismerová založila Nadaci Langhans Praha, která snímky postupně zrestaurovala a zdigitalizovala.

Současnost a budoucnost Centra FotoŠkoda

Firma Centrum FotoŠkoda, která na tuto tradici už téměř 20 let může navazovat, nyní hrdě naplňuje heslo vše kolem fotografie pod jednou střechou a je místem setkávání profesionálů i nadšenců do fotografie i videa, kteří si zde mohou předávat zkušenosti a kteří se mohou pro radu obrátit na skutečné odborníky ve svém oboru.

Další informace najdete na stránkách www.fotoskoda.cz.