Bogner – Globální lifestylová značka neodmyslitelně spjatá se sportem

Kdo by neznal německou značku BOGNER, která je dlouhodobým lídrem vynikajících sportovních kolekcí inspirovanými nejnovějšími módními trendy! Je kombinací sportovní funkčnosti a módy, a přitom si zachovává exklusivitu a nejvyšší standardy kvality. Tím obhajuje své prvenství ve světě sportovní módy, zvláště pak první příčku v kvalitní lyžařské módě. Do Čech se značka dostala v roce 2003, její založení se však datuje již k roku 1932. Má tedy za sebou dlouhou historii a tu vám chceme právě přiblížit.

Příběh značky Bogner začíná u Willyho Bognera staršího a jeho vášně pro lyžování. V běhu a skocích na lyžích patřil tento muž brzy k nejlepším v Evropě a jeho popularita coby sportovce rostla závratnou rychlostí. V té době, roku 1932, s přítelem založil v Mnichově společnost zaměřenou na dovoz lyží, příslušenství a pleteného oblečení z Norska. Willy ve dne pracoval ve firmě a po večerech trénoval. Willy Bogner oslavil mnoho úspěchů jako cross-country lyžař a skokan na lyžích a i jako olympijský vítěz dobře chápal, jak důležitou roli hraje pro vrcholové sporty právě oblečení. Založením firmy se mu podařilo spojit vášeň k lyžování s obchodním nadáním, jímž oplýval. Oproti tomu jeho manželka, Maria Bogner, měla cit především pro styl a funkčnost. V roce 1932 způsobila módní revoluci, když na trh uvedla strečové lyžařské kalhoty, jež jsou dodnes známé pod označením „Bogners“. Ty za svou slávu vděčí především osobnostem, jako je Marilyn Monroe, Ingrid Bergman či Jayne Mansfield, které si je samy velmi oblíbily.

Zakladatel firmy ve spojení s vrcholovým sportem

Willy Bogner zvítězil jedenáctkrát v severské kombinaci, pětkrát se stal bavorským mistrem, a v roce 1935 dokonce obsadil třetí místo na Mistrovství světa v klasickém lyžování v Československu. O rok později pronesl na IV. Zimních olympijských hrách v Garmisch-Partenkirchen olympijskou přísahu a právě na nich oblékl německý národní tým poprvé sportovní oblečení značky Bogner. Zipy se stříbrným „B“ pak zdobily německý národní tým na ZOH dalších 16 let.

Manželka zakladatele – Coco Chanel sportovní módy

V roce 1937 se Willy Bogner oženil s Marií Lux, budoucí „královnou strečových lyžařských kalhot“. Maria Bogner měla zvláštní cit. Druhá světová válka zničila výrobu sportovních modelů, ale Maria ještě před Willyho návratem ze zajetí obnovila výrobu ve staré boudě v Oberaudorfu. Takřka na koleni zde 25 žen vyrábí na zastaralých šicích strojích speciální zástěry, které byly později využívány při úklidu suti v ulicích. Na přehlídkových molech se kolekce oblečení značky Bogner poprvé objevila už tři roky po válce a kromě jiného zde byly představeny strečové lyžařské kalhoty, které způsobily přímo módní revoluci.

První pánská kolekce této značky vznikla až roku 1950 a od tohoto roku byl Bogner nazýván „Diorem lyžařské módy“. Obdobného srovnání se o dvacet let později dočká i Maria Bogner. Nejen díky prestižnímu ocenění Fashion Award ji německý magazín Der Spiegel nazve „Coco Chanel sportovní módy“

Žezlo „Diora lyžařské módy“ přebírá Willy Bogner mladší

Willy Bogner mladší nepůsobil jen jako fotograf, ale byl i skvělým kameramanem. Podílel se přede-vším na filmech vyžadujících komplexní lyžařské záběry. Jeho nejznámějším dílem v této oblasti jsou zaručeně filmy s Jamesem Bondem, kde se od roku 1960 v lyžařských scénách začalo objevovat právě oblečení značky Bogner.

Jablko nepadá daleko od stromu, a proto není velkým překvapením, když se roku 1971 objeví na trhu první lyžařská kolekce Willyho Bognera juniora, a to dokonce z revolučního materiálu nylon stretch s názvem „Formula Z“, na jehož vývoji se mladý muž osobně podílel.

Po smrti svého otce převzal řízení Willy Bogner mladší a do aktivit společnosti zapojil i svou manželku Sôniu, která pak byla od roku 1980 zodpovědná za navrhování dámských oděvů. Tento okouzlující pár se seznámil u Starnberského jezera v jižním Německu při fotografování jedné z kolekcí, a právě jejich zájem o módu napomohl značce k získání světového renomé. Sônia Bogner zahájila svou první designérskou kolekci a otevřela obchod Sônia Bogner v Mnichově. Exkluzivní oblečení řady Bogner Leather bylo představeno v roce 1994.

Inspirace filmem „Fire and Ice“

Oddaný podnikatel, nadšený sportovec a úspěšný filmový producent – to byl Willy Bogner mladší. Mezinárodní sportovní film „Fire and Ice“ mu vydobyl nejen Bavorskou filmovou cenu, ale položil také základy nové kolekce, jež se tímto dílem inspirovala. Mladistvá a vzrušující sportovní a snowboardová kolekce Bogner Fire + Ice byla poprvé uvedena v roce 1989. Další úspěch oslavila hned o rok později, kdy vyjel z výrobní linky první automobil limitované edice VW Golf s designem interiéru Fire + Ice.

Rok 2005 byl pro značku Bogner silným krokem do budoucnosti: stěžejním bylo především zahájení činnosti nákupního magazínu. Této jedinečné kombinaci katalogu s časopisem byla udělena cena „Nejlepší nový katalog roku“. První obchod značky Bogner v USA byl otevřen v New Yorku v roce 2008, otevření dalších poboček v Salcburku, Kitzbühel a St. Moritz následovalo již o rok později.

Pod značkou Bogner

Pod značkou se však kromě elegantních a kvalitních oděvů skrývají i módní doplňky. Lyžařské vybavení získalo v roce 2000 stříbrnou cenu za design od Spolkové republiky Německo a parfémy byly ověnčeny třemi cenami FiFi Awards. Původně ryze sportovní oblečení se během doby vyvinulo v několik samostatných linií, jako jsou Bogner Man, Bogner Women, Sport Ski, Après Sport, Golf, Bogner Jeans, Leather. Mimo to nabízí firma širokou škálu doplňků zahrnujících hodinky, tašky, obuv a brýle.

Bogner v Čechách

Do Čech se úspěšná značka dostala 25. 9. 2003, kdy byl za účasti prezidenta Václava Klause, Willy Bognera a Sonii Bogner v centru Prahy slavnostně otevřen Bogner obchod. K dnešnímu dni si lze vybírat produkty Bogner již v šesti obchodech – Karlovy Vary, Špindlerův Mlýn, ProShop Golf Park Plzeň, POP Outlet v Tuchoměřicích, v butiku Bogner na Malém náměstí a také v obchodním centru Westfield Chodov. Koncem roku 2011 byla slavnostně otevřena nová prodejna značkové módy Bogner v Praze, a to na lukrativní adrese v centru.

Tvář značky Bogner

Společně s golfovou legendou a dlouhodobým partnerem značky Bogner, Bernhardem Langerem, reprezentuje značku Bogner již od jara 2015 golfová jednička Klára Spilková. „Sport má u značky Bogner dlouhou tradici a představuje také jeden z klíčových aspektů naší společnosti. Je tedy pro nás vždy speciální příležitost, pokud můžeme s atlety sdílet jejich nadšení a na jejich cestě je kousek doprovodit,“ říká Willy Bogner, majitel a generální ředitel společnosti Willy Bogner GmbH & Co KGaA a uvádí: „Na spolupráci s Klárou Spilkovou jsme velmi pyšní. Klára se svojí vášní pro golf a lyžování dokonale zosobňuje značku Bogner.“

V roce 2010 se Klára Spilková poprvé účastnila profesionálních turnajů s handicapem +4. Ve stejném roce se stala členem České Professional Golf Association, PGA. Od té doby sbírá jednu trofej za druhou. V roce 2017 na akci Ladies European Tour si nejprve v Maroku odnesla pohár jako první česká vítězka nejvyšší profesionální kategorie golfu a posléze ve Španělsku potvrdila svou vedoucí pozici hráčky sezonního žebříčku Order of Merit. „Je to pro mě velká čest spolupracovat s tak vynikající značkou, jako je Bogner, dlouholetý výrobce krásného, především sportovního oblečení. Tato značka dokazuje svoji vedoucí pozici v módním průmyslu s každou novou kolekcí. Výjimečnost a nejvyšší kvalita jsou synonymem značky Bogner a já jsem velmi hrdá na to nosit tuto značku a sdílet její prestiž,“ dodává Klára Spilková.

Prodejny PRAHA | KARLOVY VARY | ŠPINDLERŮV MLÝN | PLZEŇ
www.bogner-eshop.cz