Barvou roku 2023 je odstín inspirovaný přírodou

Obilný klas je název odstínu, který byl vybrán jako Dulux Barva roku 2023. Inspirace pro příběh barvy, která vystihuje nálady a trendy ve společnosti, se zrodila stejně jako v uplynulých 20 letech na setkání, které značka Dulux každoročně pořádá ve svém Mezinárodním estetickém centru. Potkávají se na něm designéři i architekti z celého světa, aby diskutovali o tom, kam se svět ubírá, a reagovali na něj barvami.

Dulux Barva roku 2023 Obilný klas (G0.16.68) pomáhá zachytit kouzlo přírody a přenést ho do domovů lidí.  „Příroda je to, co nás v životě inspiruje a kde se cítíme dobře. V posledních letech je zároveň stále více i v centru globální pozornosti, a proto jsme ji tentokrát zařadili do centra našeho příběhu. Vybrali jsme barvu inspirovanou přírodou a navrhli kolem ní čtyři barevné palety, které odrážejí způsoby, jakými na nás příroda může působit,“ vysvětluje David Franěk, Brand Manager značky Dulux.

Každá ze čtyř nových barevných palet navržených kolem odstínu Obilný klas přináší do interiéru zcela jiný vzhled a atmosféru. Kombinace těchto odstínů s jednoduchými malířskými efekty vytvoří v místnosti přesně tu atmosféru, kterou potřebujete – ať už jde o pracovnu, ložnici nebo kuchyň. Jaké jsou tedy jednotlivé palety?

Sklizeň

Barvy v jemných odstínech sklizených plodin odrážejí kouzlo surovin, které nám příroda každoročně dává. Pomáhají vytvořit v místnosti pocit štědrosti, ale také kreativity. Tato paleta je ideální do ložnice, kde vytváří příjemný a útulný pocit a teplé pozadí, které přirozeně pracuje se slunečním světlem.

Rovnováha

Paletu tvoří jemné barvy evokující mořské pobřeží, kde se v pravidelném rytmu střídá příliv a odliv. Právě tyto tóny mohou vnést do našeho rušného života pocit klidu. Jsou dokonalou kombinací teplých a studených odstínů a navozují pocit rovnováhy, takže se v místnosti budete cítit příjemně bez ohledu na roční období.

Bujná vegetace

Zářivé tóny připomínají rušnou a divokou biodiverzitu a rozmanitost života, kterou můžeme v přírodě neustále objevovat. Jemná zelená barevná paleta je na první pohled uklidňující a dodá tento pocit i místnosti, ve které bude použita. Lesní odstíny dodávají energii, harmonii a radost z bytí a jsou přímo ideální pro kombinování a míchání.

Rozkvetlá louka

Zelené a hnědé odstíny, inspirované léčivými tóny přírody v zahradách, lesích a hájích, mohou pomoci našim domovům stát se součástí světa přírody. Tyto barvy si přímo říkají o to, aby byly použity společně. Experimentujte s pruhy a vnášejte do nich mozaiku vzorů, abyste vytvořili radostné a harmonické schéma.

Barvu roku 2023 Obilný klas (G0.16.68) a další odstíny z letošních barevných palet vám připraví v míchacích centrech značky Dulux. Pro více informací se podívejte na webové stránky www.dulux.cz. Další inspiraci naleznete taky na facebookovém nebo instagramovém účtu DuluxCZ, nebo na YouTube kanálu Dulux CZ&SK.