Autoškola jinak, aneb naučte se řídit ve Fordu Mustang GT!

Kombinace nezkušeného řidiče a přemotorovaného auta pak může velmi snadno vést k vážným nehodám. Dokazují to i oficiální statistiky, které říkají, že nejvíce smrtelných a závažných nehod zavinili ve skupině mladých řidičů ti s délkou praxe v řízení mezi jedním a dvěma lety. Již řadu let se v ČR proto debatuje o změnách v našem autoškolství, které by mělo řidiče připravovat mnohem lépe. Zatím však bez praktických výsledků.

Už teď ale existují autoškoly, které začínající adepty řidičského umění na bezpečné ovládání velmi silných vozů připravit dokáží. Jednou z nich je i Autoškola jinak, kde se frekventatni učí řídit ve Fordu Mustang GT, tedy ve voze s motorem 5.0 V8 o výkonu 450 koní se zadním pohonem a manuální převodovkou. Jinak je ovšem Autoškola jinak klasickou autoškolou, která nabízí teoretickou i praktickou výuku v rámci platné legislativy a k ní přidává nadstandardní části. Používá například hodně videoukázek a multimediálních prezentací, součástí teoretické přípravy je i seminář s dopravním psychologem nebo odborníkem na aktivní i pasivní bezpečnostní prvky moderních automobilů. Dalším bonusem je lekce s lektorem bezpečné jízdy, který studentům vysvětlí základní postupy pro řešení krizových dopravních situací.

Mustang se šesti pedály

Vůz používaný při výuce, již zmíněný Ford Mustang GT 5.0 V8 s manuální převodovkou, je samozřejmě vybaven homologovanou dvojí sadou pedálů, když ta druhá je klasicky umístěna před sedadlem spolujezdce a slouží pro případné zásahy instruktora. Raritou však je, že instruktor nemá k dispozici jen pedál brzdy a spojky, jak to v autoškolách bývá zvykem – on totiž má i „vlastní“ pedál plynu, aby v případě potřeby mohl vůz ovládat i při akceleraci. Zmíněný Ford je tak jediným „šestipedálovým“ Mustangem v ČR.

Už když zájemce této školy úspěšně složí zkoušky a dostane řidičský průkaz, ví, že základním ovládacím prvkem vozu není plyn, ale hlava. A dokáže odhadnout rizika spojená s řízením silného sportovního vozu. Aby ale mohl dále řidičsky růst a stal se ještě lepším a bezpečnějším účastníkem silničního provozu, dostává v rámci školného poukaz na absolvování tří akcí ze seriálu Track&Safety, jehož partnerem je mimochodem také velký dealer českého Fordu, společnost Ford AMB Praha. Seriál probíhá na různých autodromech a polygonech v celé ČR a pro novopečené řidiče je to jakási vyšší škola jízdy pod vedením profesionálních instruktorů. I tady se třeba pro nácvik řešení krizových situací na kluzké vozovce používá školní Ford Mustang 5.0 V8 GT.

A proč se vlastně provozovatelé Autoškoly jinak rozhodli využívat jako školní vůz ikonický Ford?

„Protože jsme kromě jiného chtěli ukázat, že mladý řidič se zkušeností v řízení výkonného automobilu už v autoškole je lépe připravený na praktický život řidiče než ten, který podobnou zkušenost nemá. A k tomu se pětilitrový Ford Mustang se 450 koňmi na zadní nápravě a manuální převodovkou skvěle hodí,“ řekl k tomu Martin Apeltauer, jednatel Autoškola jinak s.r.o.