Ateliéry na Vysočině zvou k návštěvě o prvním říjnovém víkendu

Výtvarníci, umělečtí řemeslníci a další tvůrci otevřou dveře svých ateliérů a dílen na Vysočině veřejnosti. Nahlédnout do nich a obdivovat jejich tvorbu můžete ve dnech 1. a 2. října.

Letošnímu dvanáctému ročníku Dnů otevřených ateliérů dali organizátoři podtitul Umění jako lék, jako jiskra naděje v temných dobách. Návštěvníky přivítá stovka ateliérů a dílen po celé Vysočině. Je to výjimečná příležitost seznámit se s malíři, grafiky, keramiky, sochaři, kováři, řezbáři, skláři, šperkaři a dalšími umělci přímo v jejich prostředí, kde tvoří své dílo.

Den otevřených ateliérů umožní návštěvníkům dozvědět se víc o procesu, při němž z kusu skla, dřeva, kovu, kamene, barvami na plátně vznikne skvost, který udělá radost někomu dalšímu, potěší v těžkých chvílích, povzbudí k vlastní práci. Seznam otevřených ateliérů na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku, Pelhřimovsku, Třebíčsku a Žďársku najdete na webu doavysocina.cz.

Vyberte si, kam vyrazíte, a přijďte se buď jen pokochat nebo ještě lépe inspirovat a někde i vlastníma rukama vyzkoušet něco vytvořit či zakoupit již hotová díla. „Pořiďte si časopis DOA 2022, který je k dispozici na informačních centrech po Vysočině nebo ke stažení na webu DOA. Jsou v něm kontakty na všechny zúčastněné ateliéry,“ informuje vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Kraje Vysočina Ladislav Seidl. Než zamíříte do toho vámi vyhlédnutého, zkontrolujte si, zda má právě otevřeno. Ne všechny jsou totiž přístupné po oba dva víkendové dny a někam je třeba se předem telefonicky objednat. Dobrou radu získáte i na telefonním čísle koordinátora DOA 2022 – 737 451 928.

Veškeré potřebné informace, rozhovory s umělci, kontakty včetně aktualizace dostupných ateliérů jsou na webových stránkách doavysocina.cz.

Martina Strnadová

Vysočina Tourism