Brands & Stories slaví 15 let na trhu.

460 let piva ze Svijan

V roce 1564 v Evropě vrcholila éra renesance. V Anglii se narodil Shakespeare, v Itálii umírá Michelangelo a v Čechách nastupuje na trůn Habsburk Maximilián II. Ve stejné době otevírá ve Svijanech významný český šlechtický rod Vartenberků pivovar, v němž se pivo s respektem k tak dlouhé tradici vaří dodnes. „Od doby Vartenberků pivovar slouží prakticky nepřetržitě, ale na svou největší slávu si musel počkat více než čtyři století. Úctyhodného věku 460 let se teď dožívá ve skvělé kondici a v podobě, kterou by si jeho zakladatelé dokázali asi jen stěží představit,“ říká ředitel rodinného pivovaru Roman Havlík.

Pivovar Svijany: jeden z nejstarších českých, nepřetržitě provozovaných pivovarů slaví 460. narozeniny. Foto: Jaroslav Kocourek

Oslavy výročí jednoho z nejdéle trvale sloužících českých pivovarů budou probíhat v červnu na tradičních Zámeckých slavnostech a v srpnu na Dni svijanského piva v Liberci a na Svijanském Pivobraní. Vyvrcholí pak v září na Svatováclavských slavnostech ve Svijanech. „Během všech těchto akcí bude pro hosty připraven zajímavý program s odkazy na historii pivovaru a sběratelské edice pivních obalů. V průběhu celého roku bude jubileum připomínat řada akcí s magickým číslem 460, například 460 bezplatných exkurzí do pivovaru či výsadba 460 stromů. Fanoušci pivovaru jistě ocení také vydání knihy 460 let pivovaru Svijany od fundovaného autora Jaroslava Egerta nebo speciální sérii dvoulitrových plechovek Paměť národa ‚Svijany miloval můj děda a teď i já‘,“ informuje Roman Havlík.
„Toho, že jsme jedním z nejstarších stále provozovaných pivovarů v českých zemích, si nesmírně vážíme. Ještě daleko důležitější pro nás ale je o několik století novodobější tradice výroby českého ležáku plzeňského typu, kterou jako jeden z mála posledních pivovarů udržujeme při životě a dále rozvíjíme,“ říká sládek Petr Menšík. „K historii se hlásíme také při pěstování chmele na našich chmelnicích v Polepských Blatech, kde s velkou péčí zachraňujeme původní Osvaldův klon nejušlechtilejšího českého chmele − Poloraného žateckého červeňáku. A připomíná ji i náš designový půllitr, který nese letopočet založení pivovaru a jehož tvar byl inspirován renesančním šlechtickým oděvem.“
„Navzdory své dlouhé a bohaté historii a úzkostlivému dodržování tradičních výrobních postupů je dnes ovšem pivovar velmi mladý a svěží,“ doplňuje Roman Havlík. „Do moderní doby vstoupil s mnoha novými technologiemi na poli energetiky, prodeje a ochrany životního prostředí, třeba s rovněž symbolickými téměř 460 MW instalovaného výkonu solárních panelů.“

Svijanský sládek Petr Menšík a ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík narážejí první sud s výročním ležákem 460.

Jen letos: Kroužkovaný ležák 460

Mimořádná příležitost k oslavám si podle sládka zaslouží i mimořádné pivo: „Výroční kroužkovaný ležák SVIJANY 460 s obsahem kulturních kvasnic, jemným žateckým chmelem z vlastních chmelnic a humnovým sladem bude na čepu pouze letos. Jako první jej budou moci okusit hosté Zámeckých slavností ve Svijanech, od začátku listopadu do konce roku pak bude na čepu vybraných svijanských restaurací. Kdo jej neochutná letos, neochutná jej vůbec,“ dodává sládek.

Oslavy spojené i s dalšími novinkami

Vedle výročního kroužkového prémiového ležáku 460 připravil Pivovar Svijany v roce oslav 460. výročí svého založení i řadu novinek, které v jeho výrobním programu zůstanou natrvalo. Patří mezi ně řezané pivo Svijanský fanda v lahvích, plechovky prémiového ležáku 450 o objemu 0,33 litru a luxusní dárkové balení unikátních svijanských piv Svijany 20 a Pivo přímo ze sklepa. Sortiment nealkoholických nápojů nově rozšiřuje limonáda Svijanela Mango.

Svijany investují také do moderní linky na stáčení piva do sudů KEG, která zde začne do konce roku sloužit. „Nová linka bude mít zhruba stejnou kapacitu jako dosavadní zařízení, tedy asi 240 sudů za hodinu, bude však podstatně modernější a spolehlivější. Navíc dokáže plnit i patnáctilitrové sudy, které tvoří stále větší podíl naší produkce,“ přiblížil investici sládek Petr Menšík. „Náklady na pořízení a instalaci moderní linky, zahrnující plničku, myčku a manipulační, stohovací a paletovací zařízení na KEG sudy, dosáhnou celkem zhruba 50 milionů korun.“