25 let Rock Machine – 25 let spolehlivosti, výjimečnosti a originality v jednom

Česká republika je všeobecně vnímána jako cyklistická velmoc, na kole zde jezdí, alespoň občas, téměř každý, od útlého věku až po důchod. Pro aktivní cyklisty jsou zde nádherná pohoří, pro pohodáře jsou zde nížinné cyklostezky. Oboje nabízí nepřeberné množství krásných míst k navštívení. A výběr kol? V porevoluční republice více než dostatečný, málokterá značka je ale tak specifická, jako Rock Machine.

Když před pětadvaceti lety parta kamarádů v Litoměřicích dostala nápad stavět svá vlastní jízdní kola, na kterých se budou bavit za poslechu rockové muziky, bylo jen utopickým přáním řadit se ke špičce ve svém oboru. O čtvrt století později je ale Rock Machine značkou distribuovanou do celé Evropy, její kola sklízejí mnoho ocenění a ambasadoři se umisťují na předních příčkách závodů nejen domácích, ale také závodů celosvětového formátu.

Filosofie značky Rock Machine přitom zůstává od začátku stejná – vytvářet kola pro akční jedince, kteří touží spojit spolehlivost, originalitu a výjimečnost v jednom stroji, který jim za každých okolností přináší radost a zážitek z jízdy.

Již od roku 1994 se značka zaměřuje zejména na horská kola. V roce 1998 vyvinula svůj první sjezdový speciál, se kterým se závodní tým účastnil světového poháru. Hned v roce 1999 získal v tomto podniku na Rock Machine Adrenaline 7000 Michal Maroši pódiové umístění. Během dalších let byl Rock Machine generálním sponzorem českého poháru ve sjezdu horských kol a sklízel další umístění na nejvyšších příčkách. Vedle toho ale vyráběl i sériová kola střední a vyšší třídy, která získávala oblibu mezi širokou veřejností. Do konce druhého tisíciletí byla kola Rock Machine distribuována nejen do evropských zemí, ale zamířila také na trh americký.

V tomto duchu se nesl Rock Machine i v dalších letech. Vyvinul a vyrobil sériová horská kola s váhou pod 10 kg, silniční kola i celoodpružené speciály. Než završila značka 15 let existence, prodávala se na více jak 20 trzích. V roce 2009 koupila značku Rock Machine firma BIKE FUN International, s.r.o. a přesunula výrobu kol do své továrny v Kopřivnici. Další velký zlom pak nastal v letech 2015 a 2016.

Do Rock Machine přišel jako nový produktový manažer Jaromír Spěšný, uznávaný tvůrce kol a osobnost české bikové scény. Jeho život je jako vystřižený z filmu na téma „život s kolem“. Vedle závodních úspěchů v cyklotrialu, jako je získání titulu vicemistra světa nebo mistra Japonska, je také propagátorem zábavy na kolech. Několik let žil v Japonsku, kde jeho úkolem nebylo nic jiného než vzbudit v tamních lidech větší zájem o cyklistiku.

Járovy myšlenky se tak ideálně spojují s filozofií Rock Machine. Jeho úkol jako produktového leadera je vcelku jednoduchý – začít tvořit kola, která budou v silné konkurenci ojedinělá, specifická a budou pokračovat v nastaveném vysokém standardu.

Víte, že elektrokolo může být i zajímavým firemním benefitem pro zaměstnance? Více o tomto fenoménu si můžete přečíst v březnovém vydání 2019. Nedostalo se k vám? Napište si o něj na brands@pribehyznacek.cz, rádi vám jej zašleme.